Hilarion Velký

21.10.

Narodil se r. 288 v Tabatě v Sýrii. Na školách v Alexandrii poznal křesťanství a dal se pokřtít. Byl žákem sv. Antonína. Později rozdal dědictví po rodičích chudým a odešel na poušť u Majumy nedaleko Gazy.

V poušti žil velmi odříkavě. Jedl jen jednou denně, a to večer, několik fíků. Když jej trápila tělesná žádostivost, bojoval s ní ještě přísnějším postem.

Pověst o Hilarionovi se rozšířila po krajině a začaly k němu proudit zástupy lidu z Palestiny, Sýrie i Egypta. Mnoho z nich se stalo jeho žáky. Poustevnictví bylo v té době v Sýrii neznámé. Mnichové žili buď v osamělých chýších, nebo v mnišských osadách.

Jednou ke světci přišel voják, který byl posedlý zlým duchem. Vojín byl Hilarionem uzdraven a chtěl mu za to dát deset liber zlata. Poustevník dar nepřijal a podal vojákovi ječný chléb se slovy: „Kdo jí takovýto chléb, pokládá zlato za smetí.“

Protože návštěvy lidu světce zatěžovaly, odešel se čtyřiceti mnichy do Egypta, kde navštívil sv. Antonína. Ani zde nenalezl klid, a proto odjel na Sicílii. Tam uzdravil posedlého člověka, a tak byl opět vyhledáván. Proto se ze Sicílie odplavil do Dalmácie a odtud na Kypr, kde konečně nalezl samotu. Přístup k němu měl jediný z jeho žáků, Hesychius.

Hilarion zemřel pokojně kolem r. 372.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.