Mamant

2.9.

Rodiče sv. Mamanta, Teodot a Rufina, pocházeli z patricijského rodu. Za pronásledování křesťanů byli zajati. Ve vězení v Cézarei Kappadocké Teodot zemřel a brzy jej následovala i jeho manželka, která v žaláři předčasně porodila syna.

Chlapce se ujala jedna zbožná křesťanka, jménem Ammia. Jelikož začal mluvit až v pěti letech a jeho první slova byla „mama“, dali mu jméno Mamant. Ammia brzy zemřela a odkázala mládenci velké jmění.

Když bylo chlapci asi patnáct let, začal císař Aurelián pronásledovat křesťany. A aby bylo pronásledování účinnější, zaměřil je i na děti.

Mamant byl zajat a předveden před vladaře. Odmítl obětovat modlám, a proto byl mučen. Nakonec ho chtěli utopit. Když jej již stráž odváděla k moři, rozpoutala se prudká bouře, ve které se vojáci rozprchli a Mamant uprchl.

Mládenec začal žít na jedné hoře poustevnickým životem. K jeho chatě přicházela divoká zvěř a svatý ji krmil.

Pověst o poustevníkovi se roznesla po celé Cézarei. Místní vladař Alexandr se domníval, že je Mamant kouzelník, a proto poslal své sluhy, aby jej zajali. Mladík se o tom dozvěděl a vyšel vojákům v ústrety. Ti se jej ptali, nezná-li Mamanta. On jim odpověděl, že zná, a pozval je k sobě do chatky, kde jim nabídl pohoštění. Během jídla začala k chatě přicházet dravá zvěř. Tu sluhové pochopili, že jsou u toho, kterého hledají, a dostali velký strach. Prosili Mamanta, aby je ochránil. Ten je propustil a slíbil, že za nimi přijde k městské bráně.

Mamant přišel do Cézaree a byl předveden před Alexandra. Ten jej začal obviňovat z čarování. Světec mu odpověděl: „Nejsem čaroděj a sloužím jedinému pravému Bohu. Proto nechci žít mezi těmi, kteří se klanějí modlám. Žiji raději v pustině mezi zvířaty, neboť ta si více váží božích služebníků nežli vy. A vy jste horší než zvěř, vždyť nectíte pravého Boha a bezohledně vraždíte jeho ctitele.“ To vladaře rozhněvalo a dal Mamanta mučit. Protože svatý zůstal pevný a nezradil svou víru, měl být dán k roztrhání dravé zvěři. Jakmile však vstoupil do arény, začala se k němu divoká zvěř lísat a neublížila mu. A když na něj vypustili hladového lva, lev se místo na mučedníka vrhl na diváky a mnoho jich zabil. Nakonec začali rozzuření diváci Mamanta kamenovat. Jeden z kamenů mu roztrhl břicho. Světci se potom podařilo odplazit do nedaleké jeskyně, kde zemřel (r. 275).

Jeho tělo pochovali místní křesťané a nad jeho hrobem se událo mnoho zázraků.

 

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.