Velký (strastný) týden

 

V tomto týdnu si Církev vzpomíná poslední dny Ježíše Krista, jeho utrpení, smrt a pohřeb.

Lazarova sobota - tento den Církev vzpomíná Lazarovo vzkříšení (J.11.1-57), které chápe jako důkaz božské moci Ježíše Krista a potvrzení nauky o všeobecném vzkříšení. Současně s tím Církev poukazuje na to, že tato událost sloužila jako záminka k odsouzení Spasitele.

Květná neděle - v tento den si Církev připamatovává slavný vjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma (Mt.21.1-11; Mk.11.1-11; L.19.29-40; J.12.12-19). Světí se ratolesti, kterými věřící vítají neviditelně přicházejícího Krista. U starých Římanů byly palmové ratolesti symbolem vítězství. V Novém zákoně se palmová ratolest stala symbolem mučednictví. V katakombách byly stavěny palmy na hrobech mučedníků jako symbol jejich vítězství. Olivová ratolest je také znamením míru. Ze spojení symbolů vzniká ještě jeden význam, a to symbol vzkříšení.

Na Velké pondělí připadá památka praotce Josefa (Gen.37.1-50.26), jehož život je předobrazem budoucího ponížení a slávy božího Syna a také Ježíšových odpovědí farizeům o jeho druhém příchodu, podobenství o deseti pannách a posledním soudu (Mt.24.3-25.13).

Na Velké úterý si Církev připomíná prokletí neplodného fíkovníku (Mt.21.18-22), který představuje židovský národ.

Na Velkou středu se vzpomíná Ježíšovo pomazání v domě Šimona Malomocného (Mt.26.6-16).

Velký čtvrtek - tento den si Církev připomíná poslední večeři Páně, na které byla ustanovena svátost eucharistie, Kristovo utrpení v Getsemanské zahradě a jeho zajetí.

Velký pátek je památkou Ježíšovy smrti na kříži a jeho pohřbu.

Velká sobota je vzpomínkou Pánova odpočinku v hrobě. Večer tohoto dne se má konat liturgie sv. Bazila s večerní, která se již vztahuje k následujícímu dni.

 

na trioď    na životy svatých    na teologii    na úvodní stránku


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.