Velký půst

Velký půst je jedním z nejstarších předpisů křesťanské liturgie. Nazývá se též čtyřicetidenním postem. Číslo čtyřicet se však odvozuje různým způsobem. V latinském obřadu začíná středou po syropustní neděli (tzv. Popeleční středa) a končí na Velký pátek. Do počtu se započítávají všechny dny kromě nedělí a pak vychází přesně čtyřicet dní. Východ používá jiného počítání a ne jednotného. Půst začíná v pondělí po syropustní neděli. Jestliže se do počtu dní započítávají soboty a neděle, pak končí v pátek před Květnou nedělí (viz Lazarova sobota) a vychází přesně čtyřicet dní. Jestliže se soboty a neděle nezapočítávají, protože půst byl mírnější, vychází do Velkého pátku třicet pět dní. Pak se připočítává ještě celá Velká sobota a polovina noci Vzkříšení a vychází celkově třicet šest a půl dne. Toto číslo je symbolické a značí přesně jednu desetinu roku. Aby se koptové vyhnuli této symbolice, začínají Velký půst o týden dříve než byzantský ritus a vychází jim pak přesně čtyřicet dní.

Sobota Teodora Tirona - připomíná zázrak sv. Teodora v Cařihradě.

Neděle ortodoxie (1. neděle Velkého postu) - vzpomíná se vítězství pravé víry nad ikonoklasmem (zákaz úcty ikon) na VII. všeobecném koncilu r. 842 v Cařihradě.

Neděle křížipoklonná (3. neděle Velkého postu) - jejím ústředním tématem je uctění sv. kříže, který se ukládá v neděli na utreni na tetrapod (stolek) uprostřed chrámu. Úcta pokračuje do pátku, kdy se kříž po deváté hodince odkládá.

4.neděle Velkého postu - klade věřícím před oči příklad života sv. Jana Klimaka.

Čtvrtek Velkého kánonu (čtvrtek 5. týdne Velkého postu) - na utreni tohoto dne se zpívá celý Velký kánon sv. Ondřeje Krétského. Kánon se nazývá velký pro množství hlubokých myšlenek (prochází celým svatým Písmem) i pro svůj velký rozsah (kolem dvou set padesáti tropárů). Ke kánonu se ještě přidává kánon sv. Ondřeje Krétského a sv. Marie Egyptské.

Akafistová sobota - v tento den se na utreni zpívá akafist k Přesvaté Bohorodičce. Akafist se zpívá jako památka trojí záchrany Cařihradu před nepřáteli. Skládá se z třinácti kondaků a dvanácti ikosů (písní), jejichž počáteční písmena jsou seřazena podle řecké abecedy (tzv. akrostich). Akafist je charakterizován hlubokými myšlenkami a vysokým poetickým mistrovstvím. Dá se rozdělit na část historickou a část věroučně-morální. Patří k největším perlám řeckého básnického umění. V původním provedení sloužil akafist jako kondak svátku Zvěstování. Svátek byl přeložen na 25.3. teprve na trulánské synodě (r. 692). Do té doby se slavil pátou neděli Velkého postu a sobota byla přípravou na svátek. Po přeložení svátku zůstal akafist na svém místě a spojil se s památkou záchrany města Cařihradu, která byla slavena tentýž den.

5. neděle Velkého postu - tento den se vzpomíná památka sv. Marie Egyptské a v písních kánonu se rozebírá podobenství o boháči a Lazarovi (L.16.19-31).

Pátek 6.týdne Velkého postu - podle jednoho počítání jím končí Velký půst. V tento den se vraceli mnichové z pouště zpět do kláštera („Poscházejte se všichni, kteří jste v jeskyních a poustevnách, abyste oslavili přicházejícího Pána“ - z utreně čtvrtku 6. týdne Velkého postu). Příští den pak již mohli zpívat: „Dnes nás shromáždily milosti svatého Ducha“ (večereň Květné neděle).

 

na trioď    na životy svatých    na teologii    na úvodní stránku


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.