Předpostní období

Předpostní období začíná tři týdny před Velkým postem nedělí celníka a farizeje. Církev během této doby připravuje věřící na Velký půst.

Neděle celníka a farizeje - dostala své pojmenování podle podobenství o celníku a farizeji (L.18.10-14).

Po této neděli následuje volný týden (volnica), v němž není ani jeden den pokání a postu. Volnica vznikla jako reakce řeckého obřadu na arménskou praxi - postit se celý tento týden. Protože Řekové považovali Armény za bludaře, zavedli volný týden. Kromě toho Církev volnicí reaguje na podobenství o celníku a farizeji. Farizej se chvástá, že se postí dvakrát týdně, a tím ukazuje, že půst bez duchovního základu nemá cenu.

Neděle marnotratného (bludného) syna - dostala pojmenování podle jednoho z nejkrásnějších Ježíšových podobenství (L.15.11-32).

Masopustní sobota (1. zádušní) - sobota byla zvolena jako den památky na zesnulé z těchto důvodů:

Þ      v sobotu Bůh odpočíval po stvoření světa

Þ      Ježíš Kristus odpočíval po ukřižování v sobotu v hrobě

Þ      ve Velkém postě se na východě konaly bohoslužby jen v sobotu a v neděli.

První zádušní sobota je před masopustní nedělí, kdy se vzpomíná na poslední soud. Další jsou před 2., 3. a 4. nedělí postní a před Sesláním svatého Ducha.

Neděle masopustní - v tuto neděli si Církev připomíná poslední soud (Mt.25.31-46). Svůj název dostala neděle od toho, že byla posledním dnem před Velkým postem, kdy bylo dovoleno jíst maso (maso - pusť). Slovům „maso-pusť“ odpovídá italské „karne-vale“ (tedy sbohem, maso), z čehož vzniklo slovo karneval.

Syropustní sobota - v tento den se vzpomínají všichni asketové.

Syropustní neděle - tuto neděli se vzpomíná vyhnání prarodičů z ráje. Název dostala neděle od toho, že byla posledním dnem, kdy bylo dovoleno jíst mléčné potraviny. V tuto neděli se na večerni mnichové v mnoha klášterech žádali o vzájemné odpuštění a pak se odcházeli postit do pouště (viz 1.4.).

 

na trioď    na životy svatých    na teologii    na úvodní stránku


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.