Katolik      Seznamka     Inzerce      Gyn. poradna      Pohlednice
   Úvod
   Katolická církev
   Mládež
   Svědectví o Bohu
   Anketa
   Soutěž
   Texty, články, dok.
   Otázky a odpovědi
   Odkazy
   Jubileum 2000
   Kontakt na nás
   Akce v ČR -nové
   Info na Váš e-mail -nové
   Lide.Katolik.cz-nové

   Informace o obvinění
   P. Protivínského

Dodatek

XI. Žít bez manželství kvůli Božímu království

Manželé jsou znamením, předobrazem Kristovy lásky k Církvi. Obráceně platí, že také život bez manželství obsahuje znamení pro všechny ostatní křesťany:

Je to poselství, že Bůh sám může naplnit srdce člověka a že je možný opravdový život pro Boha, s Bohem a v Bohu.
    Křesťanské panenství se podstatně liší od pouhého "mládenectví" nebo zakyslého "staropanenství" a přes všechna pokušení si uchovává nejen čistotu, ale i své vnitřní štěstí. Při tom je jasné, že lidé, kteří kvůli různým nešťastným okolnostem nemohli vstoupit do manželství, nemohou být znevažováni. (36) Zde máme na mysli to, když se někdo brání lásce ze sobectví nebo pýchy.
    Zcela jinak je tomu u "panenství kvůli nebeskému království". To je živeno motivem předloženým Ježíšem - tedy kvůli nebeskému království! Takový život za sebou spaluje lodě a ukazuje druhým, jak si je jist Božími zaslíbeními. Je to jako s Ježíšovým podobenstvím o pokladu v poli. Tak dlouho lidé nevidí nic, než ten obyčejný kus pole. Potřásají hlavou nad tím, že za něj někdo dá celé své jmění, i když je zřejmé, že není bláznem. Stejně lidé řeknou: Nač mu to bude?
    To nejdůležitější, co by měl každý křesťan vědět o panenství pro nebeské království, je toto: Panenství jako takové není žádná hodnota. Když člověk nemiluje svého životního partnera, neznamená to ještě, že miluje Boha! Také život bez manželství je možný a smyslupln
ý jen tehdy, když ho člověk chápe jen jako život pro lásku. Bez lásky by to bylo zakrnění a ochuzení člověka - jak tomu také u mnohých je! Obzvláště nedobré je, když se lidé, kteří se vydali touto cestou, "utěšují" nějakými náhražkami!


Zpět na obsah

TEAM Katolik.cz 1997-2001

Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.