Melecij Antiochijský

12.2.

Pocházel ze slavného rodu z Melitiny v Arménii. Pro svou laskavost byl zvolen za biskupa v Sebastě. Odtud jej brzy vyhnali a on odešel do syrské pouště.

R. 331 svrhli ariáni antiochijského patriarchu Eustatia a nastolili svého biskupa. Toho katolíci neuznávali a ariánům se vyhýbali. R. 361 sesadili ariáni svého biskupa a společně s katolíky zvolili za patriarchu Melecia. Císař Konstancius volbu potvrdil. Část katolíků ale nového biskupa neuznávala, protože byl zvolen heretiky.

Ariáni se domnívali, že se Melecij přidá na jejich stranu, ale spletli se. Jednou kázal o Přesvaté Trojici a dokazoval, že Syn je téže podstaty jako Otec. V chrámě nastal šum a archidiakon mu dokonce položil ruku na ústa, aby nemohl dále mluvit. Tu Melecij pozdvihl tři prsty vzhůru a pak dva z nich složil a jeden zvedl, aby znázornil pravdu, že jsou tři božské osoby, ale jen jeden Bůh. Archidiakon chtěl zamezit i tomu, a tak biskupovi uvolnil ústa a chytil jej za ruku. V té chvíli Melecij zvolal: „A tito tři jsou jedno.“

Po třiceti dnech ve funkci byl Melecij vyhnán z Antiochie a za patriarchu byl zvolen heretik Euzoj. Protože katolíci, kteří Melecia neuznávali, si zvolili také patriarchu, byli ve městě tři biskupové.

Když nastoupil císař Julián Apostata, byl mu rozkol v Antiochii velmi milý. Proto dovolil, aby se Melecij r. 362 vrátil do města. Biskupovi přívrženci jej přivítali s radostí a celý východ ho považoval za jediného právoplatného patriarchu.

Ve funkci Melecij bojoval s rozmáhajícím se pohanstvím, které Julián podporoval. Proto jej císař poslal do vyhnanství, které ale netrvalo dlouho, neboť Julián brzy zemřel.

Císař Valens, který byl ariánem, chtěl získat patriarchu na svou stranu, ale nepodařilo se mu to. A tak jej r. 372 poslal do dalšího vyhnanství. Když se to lidé dozvěděli, běželi k vozu, na němž biskupa odváželi, a začali kamenovat císařského zástupce. Patriarcha jej však přikryl svým pláštěm, a tak ho zachránil.

Po smrti císaře Valensa nastaly klidné časy a Melecij se mohl r. 379 vrátit do Antiochie. Byl přivítán s jásotem. Ve městě se snažil nastolit jednotu mezi rozdělenými katolíky. Svému katolickému vzdorobiskupovi Pavlínovi navrhl, aby pásli své stádo společně a aby se po smrti jednoho z nich stal patriarchou druhý. Pavlín nabídku přijal, a tak se rozkol ukončil.

R. 381 byl svolán do Cařihradu II. všeobecný koncil. Melecij se jej zúčastnil a stal se jeho předsedou. Brzy po zahájení koncilu však zemřel. Pochovali ho v chrámě Svatých apoštolů a jeho pohřeb byl velice slavný. Rok po smrti byly jeho ostatky převezeny do Antiochie.

na abecední přehled    na kalendářní přehled     na životy svatých


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.