84. O dobré a nadšené lásce k Bohu a božské kráse

Veškerá taková touha, všechna nadšená láska srdce a veškeré zaměření je směřováno k nejblaženější Boží kráse, která je otci nazvána nejvyšším ze všech toužených předmětů.

Takto o tom mluví Bazil Velký: „Když láska k Bohu obejme duši, tehdy se jí zdá každý způsob boje (nebo vábení k něčemu jinému) směšným a veškerá muka, která trpí za touženého Pána, ji spíše těší něž škodí.“ A opět: „Co je podivuhodnější než Boží krása? Jaká může být radostnější myšlenka než na Boží nádheru? Jaká touha duše může být tak silná a neuhasitelná jako ta, která proniká od Boha do duše očištěné ode všeho zla, jež horlivě volá ze svých hlubin: »Jsem nemocna láskou.«“[1]

 Předcházející kapitola    Obsah    Další kapitola

 



[1] Pís 2.5


Tato strana je archivovane spolecne se starou verzi webu www.fatym.com (nova verze od roku 2007 je zde) a je umistena na serverech A.M.I.M.S. Na serverech A.M.I.M.S jsou dale hostovany Internetova televize TV-MIS.cz, TV-MIS.com, Casopis Milujte se!, on-line internetove prehravace JukeBox TV-MIS.cz (hudebni) a TemaBox TV-MIS.cz, virualni pout do Svato zeme a na Sinaj - svata-zeme.tv-mis.cz, weby poute.eu, ps.oblati.cz a rada dalsich projektu.